Esküvő

Egyházi szertartások

egyházi esküvői szertartásA különböző egyházak mind-mind más feltételekhez kötik a házasságkötést. Az egyházi szertartás szervezését annál a felekezetnél kell elkezdeni, ahol az esküvőt tartani szeretnétek. Mivel a szervezés elég sok időt vesz igénybe, minimum 3 hónappal az esküvő előtt keressük fel az illetékes plébániát. Érdemes minél korábban időpontot foglalni és összehangolni a két szertartást, hogy ne legyen túl nagy az időkülönbség a polgári és a templomi esküvő között!

 

Esküvői szertartás és a dekoráció templomban

A templom feldíszítésével kapcsolatban mindenképp egyeztetni kell az atyával, hogy mit szabad és mit nem! Minden templomban más-más lehetőség van. Főképp a virágszórással kapcsolatban!

 

Római katolikus esküvő

A római katolikus esküvő alapfeltétele, hogy legalább az egyik fél katolikus vallású legyen. Ez a fél nyilatkozatot tesz arról, hogy gyermekeit katolikus szellemben neveli majd fel. Ha a jegyesek valamelyike nincs megkeresztelve, püspöki felmentés szükséges a házasságkötéshez. 

Persze van mód arra is, hogy az esküvő előtt megkeresztelkedjetek, viszont ennek az a feltétele, hogy előtte egy évig hittanra kell járnotok. Az esküvő előtt minimum 3 hónappal korábban be kell jelentkezni, ehhez viszont szükség lesz a keresztlevélre. Amennyiben a szertartás nem abban a templomban történik, mint a keresztelő, akkor abból a templomból ki kell kérni az elbocsátó okmányt. A házasságkötés előtt a feleknek gyónni és áldozni kell. Ezt követően kötelező jegyesoktatáson részt venni. Ezen alkalmak száma templomonként változó.

Katolikus esküvőnél a sorrend felcserélhető, mindegy, hogy az egyházi vagy a polgári szertartás van korábban.

Református esküvő

A reformátusoknál a szertartás tulajdonképpen a polgári házasságkötés megáldása. Itt nagyon nagyon fontos, hogy az egyházi szertartást megelőzze a polgári szertartás.

Elvárás, hogy az egyik fél református vallású legyen, viszont itt nem olyan szigorúak a követelmények. Nem kell írásos bizonyíték erről, csak a bejelentkezéskor szóban nyilatkoznia kell a református vallású félnek. Be kell mutatni a személyi igazolványt és a szertartás előtt közvetlenül a házassági anyakönyvi kivonatot is. A jegyesoktatás a református egyháznál is létezik, az alkalmak száma változó, 1 alkalomtól 10 alkalomig is terjedhet.

Ha református szertartásra fogtok bejelentkezni, akkor a következő kérdésekre kell válaszolni:

  • menyasszony és vőlegény neve, vallása, foglalkozása, szülei neve, a szülők vallása, foglalkozása, lakcíme
  • tanúk neve, vallása, foglalkozása, lakcíme

A bejelentkezést a tervezett időpont előtt legkésőbb egy hónappal meg kell tenni!

Evangélikus esküvő

Ünnepélyességében nagyon hasonlít a katolikus egyház szertartására, viszont itt is a már megkötött házasságra adja az áldást, így itt is előfeltétel a polgári szertartás megléte. Az evangélikus egyházi szertartáshoz az egyik házasulandó félnek evangélikus vallásúnak kell lennie. Ha a másik fél más keresztény vallás által megkeresztelt, akkor nincsen akadálya a házasságkötésnek. Ha nincs megkeresztelve, akkor részt kell vennie egy előzetes beszélgetésen.

Zsidó szertartás

Zsidó esküvőt kizárólag két izraelita vallású személy tarthat, a származást igazolni kell. Itt nincs szükség jegyesoktatásra és bejelentkezésre. Az esketés a rabbi vezetésével, két zsidó vallású tanú jelenlétében történik. 

Ökumenikus esküvő

Amennyiben a pár két különböző vallás szerint van megkeresztelve, lehetőség van az ökumenikus szertartásra. A két pap közösen celebrálja a szertartást. Itt mindenképp fel kell keresni azt a templomot, ahol a szertartást tartani szeretnétek és az ottani pap beleegyezésével kereshetitek fel a másik papot. Ilyen esetben viszont mindkét egyház jegyesoktatásán részt kell vennetek!

Esküvői gyűrűk

Esküvői varázs
http://www.facebook.com/Eskuvoivarazs

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük