Esküvő

Eljegyzés, eljegyzési gyűrű

Karikagyűrű

A kör a végtelenséget, az örökkévalóságot szimbolizálja. A karikagyűrű az egyik legősibb ékszer. Az eljegyzési gyűrű hagyományosan a bal kéz gyűrűs ujjára, a jegygyűrű pedig a házasságkötés után a jobb kéz gyűrűs ujjára kerül.

eljegyzési gyűrű

jegygyűrű

A kétféle gyűrű hagyományát sokan betartják, így az eljegyzési gyűrű később kísérő gyűrűként funkcionál majd. Ennek az előnye az lehet, hogy így a jegygyűrűt a pár már közösen tudja kiválasztani. Aki csak egy gyűrűt vásárol, annál az esküvői szertartás során a gyűrű átkerül a bal kézről a jobbra.

Az eljegyzés régebben…

Nem volt meglepő, hogy a szülők választották ki a fiatalok jövendőbelijét, sőt az sem volt meglepő akkoriban, ha a jegyespár csak az eljegyzéskor találkozott először. Jelentős szerepe volt a társadalmi osztályon belüli házasságkötésnek. Az volt a szokás, hogy a vőlegény édesapja ment el a lányos házhoz és kérte meg fiának a lány kezét. Aztán a két örömapa megvitatta az anyagi dolgokat. A fiús háztól jött a pénz és az ajándékok, ezzel kb. megfizetve a lány “elvitelét”. Ekkor esett szó a lányok hozományáról is.

A XVII. század vége felétől már elfogadott volt a szerelemházasság, de az eljegyzésnek ekkor is megmaradtak a szigorú hagyományai. A vőlegény a menyasszony apjától kérte meg a lány kezét, de az anyagi háttér megvitatása itt is fontos szempont volt. Ha a két férfi megállapodott, akkor volt bejelenthető a házasság.

…És most

A lánykérés inkább már kettesben történik meg, és csak később jelentik be ezt a szülőknek egy eljegyzési vacsora keretében. A szülők már ismerik a jövendőbelit, mert a pár az eljegyzés előtt már egy bizonyos ideje azért együtt jár. Az esküvővel kapcsolatban az ifjú pár általában kikéri a szülők véleményét. Az eljegyzési vacsora lehet valamelyik családnál, vagy akár étteremben is. A vőlegény virággal köszönti ekkor a hölgyeket, elsősorban a menyasszonyt és annak édesanyját, de nagyon szép gesztus, ha saját édesanyjának is ad virágot. Nem hátrány, ha a vendégekkel előre közlitek, hogy mennyire lesz ünnepélyes az alkalom, hogy öltözzenek, milyen létszámú vendégseregre számítsanak. Fontos eleme az estének a pezsgő, arról mindenképp gondoskodjatok! A vőlegény általában itt egy személyes beszédet mond a megismerkedésetekről, terveitekről, érzéseitekről.

Ezt követő teendőkről olvashattok bővebben az esküvőszervezés menete című bejegyzésben.

http://www.facebook.com/Eskuvoivarazs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük