Esküvő

Az esküvői fotózás

Felkértem Szabados Szilveszter fotóst, hogy válaszoljon nekem néhány esküvői fotózással kapcsolatos kérdésemre. Ezt meg is tette, amit ezúton is nagyon szeretnék megköszönni neki. Ebben a bejegyzésben olvashattok arról, hogy egy fotós szemszögéből mikre kell odafigyelni és hogy miként éli meg egy fotós szakmabeli az esküvőket.

Mik azok, melyekre egy esküvőn mindenképp oda kell figyelnie egy fotósnak?

Emberi és szolgáltatói oldalról nézve:

Én a kommunikációt, a személyes kapcsolattartást, a kölcsönös bizalom megteremtését tartom a legfontosabbnak. Mi, esküvői fotósok is „csak” szolgáltatók vagyunk, de ha a Nagy Napon már jó ismerősükként fogad az ifjú pár, az nagyban megkönnyíti az együttműködést (munkát).

Fotós szempontból:

A hatékony kommunikáción túl, a kellő felkészültség és tapasztalat, a professzionális felszerelés, a jó állóképesség, de éppen a visszafogottan elegáns megjelenés is mind-mind elengedhetetlen – ezeket én alapvető dolgoknak tartom. Mindezeken túl, a jó esküvői fotós kellően érzékeny ahhoz, hogy úgy örökítse meg a kulcsmomentumokon túl, azokat az őszinte pillanatokat is, melyeket visszanézve átjön a meghittség, az öröm, és minden olyan emelkedett érzelem, melyek az esküvőkön jellemzőek.

Én személy szerint, mint egy jó fotóriporter, úgy szeretem megörökíteni a pillanatokat, hogy részesévé válok minden eseménynek és momentumnak az esküvőkön. Azt kedvelem, ha benne lehetek a történésekben, az események sűrűjében – és nem úgy, mint egy kívülálló.

Fontosnak tartom még, hogy a Jegyespárhoz legközelebb állók is kitüntetett figyelmet kaphassanak: róluk előszeretettel készítek több fényképet, mint a többi vendégről.

Konkrétan mi miatt választottad ezt a hivatást magadnak?

Egy budapesti fotográfus szavait idézve: „Úgy kapod el a pillanatokat, ahogy azt nem lehet megtanulni, Neked esküvői fotózással kell foglalkoznod.” Így kezdődött néhány éve a szenvedélyem az esküvői fotózással…

Sok év alatt váltam hobbistából (ha úgy tetszik amatőrből), profi fotográfussá. Igazából azt is mondhatnám, egy idő után már törvényszerű volt, hogy nekem ebbe az irányba kell mennem tovább. Nagyon sok olyan pozitív szakmai visszajelzés is ért az évek során, melyek megerősítették azt az érzésem, és később a döntésem, hogy nekem hivatásszerűen kell a fényképészettel foglalkoznom.

Alapjaiban véve a valódi értékteremtés a fő célom. Úgy tapasztaltam, hogy igény van ma Magyarországon a precíz, minőségi munkára, és ezen belül konkrétan az én látásmódomra, stílusomra – ezért is döntöttem úgy, hogy főállású fotográfus leszek – még, ha a mai napig többnyire nem is munkaként tekintek a fotózásra, s minden egyéb dologra, ami ezzel jár.

Mi az amit a legjobban kedvelsz ebben a szakmában?

Mindenekelőtt azt, hogy maradandó értéket teremtek azoknak, akik engem tisztelnek meg azzal, hogy engem kérnek fel életük Nagy Napjának megörökítésére, esküvői fotóik elkészítésére.

Mivel az a fajta emberszerető személy vagyok, aki megtalálja a hangot szinte bárkivel, nagyon kedvelem ebben a szakmában azt is, hogy új, értékes, kedves emberekkel ismerkedhetem meg.

Mesélnél a számodra legkedvesebb, legemlékezetesebb esküvőről, ahol dolgoztál?

Számomra nem létezik legkedvesebb, vagy legemlékezetesebb esküvő. Biztos közhelyesnek hat, mégis: nekem mindegyik esküvő egyedülállóan kedves és különleges. Mind más-más, mindenhol felfokozott érzelmekkel találkozom, és szinte mindig mindenhol történnek például vicces dolgok is – talán pont ezért nem tudok egyetlenegyet kiragadni.

esküvői fotózás

A kép forrása: szilveszterphoto.hu

Ahány különböző esküvő annyi különböző fotó, mindegyik egyedi és utánozhatatlan. A képeket végignézve újraélhetitek az esküvőtök csodálatos napját. 

Egy dolog egészen biztos, mégpedig az, hogy az esküvői fotózást mindenképp bízzátok szakemberre! A képek olyan maradandó emlékek, amiket nem érdemes amatőr kezére bízni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük