Esküvő

Polgári szertartás

A polgári szertartásra való bejelentkezésnek maximálisan és minimálisan is van meghatározott korlátja. A kiválasztott időpont előtt minimum 30 nappal, de maximum 12 hónappal korábban be kell jelentkezni az anyakönyvi hivatalban és be kell jelenteni a házasságkötés szándékát.

Ha egyházi szertartást is szeretnétek, arról olvashattok bővebben egy korábbi bejegyzésben.

Bármelyik anyakönyvi hivatalban lehetséges a házasságkötés, itt nincsen lakóhely szerinti megkötés. Házasságot köthet minden cselekvőképes, nagykorú személy.

Kizáró okok:
  • ha valamelyik fél korábbi házassága fennáll
  • ha a felek egyenes ági rokonok
  • ha a felek testvérek
  • ha a felek közt örökbefogadó és örökbefogadott kapcsolat áll fent
Nézzük mi szükséges, hogy a bejelentkezést meg tudd tenni:
  • születési anyakönyvi kivonat
  • érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya
  • ha valamely fél már volt házas, akkor a megszűnést igazoló jogerős bírósági végzés
  • ha özvegy szeretne házasságot kötni, akkor szükséges a volt házastárs halotti anyakönyvi kivonata

polgári szertartás anyakönyvvezetővel

Tanúk

Tanú lehet minden 18. életévét betöltött cselekvőképes személy, aki rendelkezik érvényes személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával a házasság időpontjában. Azt, hogy ki lesz a tanúd legkésőbb az esküvő előtti héten meg kell nevezni. Nem feltétlenül kell azt egyből bejelentkezéskor megadnotok.

Külső helyszín a szertartáshoz

Nagyon meg kell fontolni, hogy ha a szertartást külső helyszínen szeretnénk megrendezni, akkor az pontosan hol történjen, mert pl. ha a vacsora helyszínén történik, akkor az kínos szituációt okozhat, amennyiben nem hívunk meg mindenkit utána a vacsorára.

Minden apróságra figyelni kell, mert egy külső helyszínen semmi nem adott abból, ami a házasságkötő teremben adott. HANGTECHNIKA! Kiemelten fontos, hogy mindenki halljon mindent a szertartásból. Fokozott figyelmet kell fordítani a DEKORÁCIÓRA is (gondolni kell olyan dolgokra is, mint virágkapu, vörös szőnyeg)! A gratulációt külső szertartás esetében elegánsabbá tehetjük, ha mindenki kap egy pohár pezsgőt, nem csak ti és a tanúk.

külső szertartás szertartásvezetővel

Hivatalos megrendelés

Saját hatáskörben a jegyző dönt arról, hogy az anyakönyvvezető kimehet-e vagy sem külső helyszínre. Amennyiben megadja az engedélyt, akkor ezt kérelmezni kell. Eltérőek lehetnek a hivatalok feltételei a külső szertartások tekintetében. Kötelezettségeket írhatnak elő, mint pl. az anyakönyvvezető helyszínre szállítása.

Amennyiben nincsen lehetőség a külső szertartásra, akkor szoktuk alkalmazni a szertartásvezetőt. Fontos, hogy ilyen esetben a házasságkötésnek már előzetesen meg kell történnie.

A szertartásvezető ezután a Nagy Napon tart egy csodás, hivatalosnak tűnő (de nem az) szertartást a násznép előtt.

A szertartásvezetővel történő ceremóniáknak számos előnye van. Egy napra általában a szertartásvezető csak egy esküvőt vállal, így nem fog a szertartás még véletlenül sem csúszni. Előre találkozik a párral, hogy át tudják beszélni a szertartás legapróbb részleteit is. Bármikor, bárhová hívható. Nincs gond, ha ünnepnapon vagy hétvégén esküdnétek. A szertartásvezető minden hiteles kelléket magával hoz, ami egy polgári ceremóniához hozzá tartozik.

Bátran merem ajánlani Nektek szertartásvezető alkalmazását az esküvőtök napjára.

Esküvői varázs
http://www.facebook.com/Eskuvoivarazs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük