Esküvői tortacsodák
Hagyományok
Számos hagyomány és babona lengi körül az esküvői tortákat.
Az 1930-as évekig a menyasszony feladata volt az esküvőn a torta felvágása és szétosztása a vendégek között. Ez volt első férjes asszonyi cselekedete. Manapság, ahogy a torták egyre díszesebbek és nagyobbak lettek, ebben a feladatban már segíti a menyasszonyt a vőlegény is, de gyakran kérik már a felszolgálók segítségét is a szeletelésben. Régebbi hagyományok szerint az esküvőn kínált torta nagysága és díszítettsége határozta meg a pár termékenységét. A torta közös felvágása az összetartozást, az egységet szimbolizálja, akinek a szeletelés közben a keze felül van, az lesz az irányító a kapcsolatban. A babona szerint az eladó sorban lévő lányok a nekik kínált tortából egy darabot a párnájuk alá rejtettek, mert ilyenkor álmukban meglátták jövendőbelijüket. Egy régi szokás szerint, ha az ifjú pár egy-egy falattal megeteti egymást az esküvői tortából, tartós lesz a boldogságuk.
Hogy ki miben hisz a régi szokásokat és babonákat illetően egyéni elhatározás kérdése, de egy biztos, a mai napig az esküvői vacsora elmaradhatatlan része az esküvői torta, és ez a jövőben is így lesz.
Manapság sok kritériumnak kell megfelelnie az esküvői tortáknak. Illeszkednie kell a terem dekorációjához, a menyasszonyi ruhához, és fontos, hogy tükrözze a házasulandó pár egyéniségét is.
Formák, ízek
A tortát megszámlálhatatlan formában el lehet készíteni, a klasszikus formától egészen a legmerészebb kivitelezésű építészeti remekművekig. A bevonat sokféle lehet: fondant, marcipán, csokoládé, tejszín vagy akár a torta saját tölteléke is. Díszíthetők csipkével, szalaggal, gyöngyökkel, virággal. Általában a halvány, pasztell vagy púder színek hódítanak, de érdemes belecsempészni a színbe vagy dekorációba valami egyedit, amitől a torta sokkal személyesebbé válik. A több emeletnek köszönhetően szintenként eltérő ízekkel nagyobb sikert érhetünk el a vendégek körében. Általában érdemes legalább egy szintre valami hagyományos ízt rendelni, esetleg egy kis csavarral. Nagyon fontos a jó minőségű alapanyagok használata. A belga csokoládé vagy a friss gyümölcsök használata már önmagában is fél siker lehet. Gyümölcsös torták esetében válasszunk nyugodtan érdekes ízkombinációkat, hogy az egész ízélmény felejthetetlen legyen.
Trendek
A Major Cukrászdát kérdeztem a tavalyi megrendeléseikre vonatkozóan a trendekről, ízekről és formákról. A Cukrászda véleménye szerint az a tapasztalat, hogy a párok nem minden esetben követik az aktuális trendeket, inkább saját ízlésükre hagyatkoznak. Tavaly a naked cake típusú torták voltak a kedvencek. Friss gyümölccsel gazdagon díszítve, vagy épp a menyasszony kedvenc virágaival. Formák tekintetében szerepet kapott épp úgy a szögletes, mint a hagyományos kerek. A csupasz torták esetében kötöttebb az ízválasztás (mogyorós-csokoládé, fehércsokis mascarpone eperrel vagy málnával, túrótorta vagy a fanyar citrom és a karamella). A torta választás során az ifjú pár körültekintő a vendégek esetleges érzékenységére, ezért gyakran keresik a lisztmentes, cukormentes valamint paleó süteményeket is.
A képek a Major Cukrászda által elkészített tortákat és süteményeket ábrázolják.
Ugyanez vonatkoztatható a desszertasztalra is, igyekeznek minél szélesebb körben válogatni a sütemények közül mind ízben, mind formában.
A képek a Major Cukrászda által elkészített tortákat és süteményeket ábrázolják.
A hagyományos stílusú díszítésen felül megjelennek extrémebbek is, a beérkezett megrendelések között helyet kapott egy olyan torta is, amelyen egy számítógépes játék szereplőiként formálták meg az ifjú párt.
Szóval kedves Jegyespár! Nyugodtan rugaszkodjatok el a megszokott dolgoktól, engedjétek el a fantáziátokat és álmodjátok meg a lehető legkülönlegesebb tortát magatoknak, persze az egyéniségeteknek megfelelően.